DPH Zagreb u 2020. godini

DPH Zagreb za Kuću ljubavi
6. prosinca 2020.
Bila noć Zagreb 2022
Omiljena fešta stiže u Zagreb
16. rujna 2022.

Prije nekoliko dana ispratili smo još jednu izazovnu godinu, a kraj 2020. kao da smo svi dočekali s izvjesnim olakšanjem i nadom u bolje sutra, i što se Hajduka tiče, ali i općenito. Svaki početak nove godine idealno je vrijeme za rekapitulaciju proteklih 12 mjeseci djelovanja DPH Zagreb te za pogled u idućih 365 dana.

Godina za nama bila je sve samo ne normalna i uobičajena. Godinu je obilježila globalna pandemija koronavirusa, jak potres u Zagrebu u ožujku te katastrofalni potres na Banovini na izmaku godine. Sve ove okolnosti utjecale su i na rad našeg Društva koje je gotovo cijelu godinu funkcioniralo u otežanim uvjetima, ali na kraju možemo reći da smo, s obzirom na sve okolnosti, zadovoljni rezultatima koje smo postigli.

Društvo prijatelja Hajduka Zagreb 2020. godinu završilo je sa 730 članova, uz dodatak da se zbog mogućnosti naknadne uplate za prošlu godinu taj broj može i dodatno povećati. Godinu smo tako završili peti u ukupnom poretku svih DPH-ova, ispred prijatelja iz Mostara i s malim zaostatkom za Sinjanima. Brojka od 730 članova našeg Društva nas nikako ne može u potpunosti zadovoljiti, svjesni smo da uvijek može više i bolje, ali činjenica je da smo u navedenim okolnostima prikupili gotovo 100 članova više nego u 2019. godini. S tim da u 2021. očekujemo dodatno povećanje članstva kako bismo se još malo primaknuli ciljanoj brojci od četiri znamenke. Učlanjivanje za 2021. godinu krenulo je s prvim danom nove godine, a početne brojke u ovih nekoliko dana daju naslutiti da bi ova godina mogla biti rekordna. Još kad bi nam i Hajduk malo pripomogao svojim rezultatima, gdje bi nam bio kraj …

S druge strane, izuzetno smo ponosni na naših više od 150 donatora u projektu Za sva vrimena kojim će navijači Hajduka otkupiti 24,53% dionica Kluba i tako zauvijek osigurati da se Hajduk više nikada ne nađe u rukama politike ili kojeg drugog pojedinca sumnjivih namjera. Podsjećamo da je DPH Zagreb i tu pokazao put drugima te je kao prvi DPH uplatio cjelokupni iznos donacije od 7.500 kuna te osigurao svoje mjesto u tematskom parku čije se otvorenje očekuje uskoro. U Park smo upisali i ime najvećeg igrača u povijesti našeg Kluba – Bernarda Bajde Vukasa po kojemu naš Dom nosi ime, a do sada smo prikupili oko trećinu sredstava za upis još jednog imena u tematski park. Tijekom prošle godine još nekolicina naših članova upisala je svoje ime ili ime nekog iz svoje obitelji u park Za sva vrimena.

Početak godine u radu DPH Zagreb obilježile su brojne akcije učlanjivanja u Hajduk, a sve je kulminiralo organizacijom Bajdinih dana u veljači 2020. povodom 109. rođendana voljenog Kluba s brojnim popratnim događanjima u Bajdinom domu (proslava rođendana, turniri u trešeti, briškuli, beli, stolnom nogometu, hajdučki kviz, darivanje krvi), a naši članovi su tijekom tri dana proslave imali priliku dobiti člansku iskaznicu na licu mjesta.

Nedugo nakon toga došlo je do izbijanja globalne pandemije koronavirusa, obustavljena su sva sportska natjecanja, pa tako i nogometna. Dane do nastavka sportskih aktivnosti kratili smo učlanjivanjem naših članova, igranjem online kvizova o Hajduku, a dvomjesečnu pauzu od gledanja utakmica iskoristili smo i da malo preuredimo naš Bajdin dom, a nabavljen je i novi, znatno veći televizor.

Ljetna stanka od nogometa nije bila duga, a već u rujnu u našem Domu smo organizirali projekciju filma „Naš Hajduk – projekt jedne ljubavi“, dok smo kroz cijelu jesen razočaranja od loših Hajdukovih igara pokušavali zaboraviti popunjavanjem albuma sa sličicama „I kad gube, i kad tuku… hajdučke priče“. Organizirali smo i više tematskih večeri razmjena sličica koje bi uvijek pratile neizostavne ćakule o Hajduku. Nažalost, zbog svih okolnosti i ograničenja nismo bili u mogućnosti organizirati tradicionalnu Bilu noć koja će se održati čim nam to okolnosti dopuste, a već sad možemo obećati da će biti luda i nezaboravna nakon što sve ovo prođe.

U godini za nama nismo zaboravili ni na humanitarne i općekorisne društvene aktivnosti, poput već tradicionalnog dobrovoljnog darivanja krvi. U godini za nama uspješno smo organizirali dva darivanja krvi, u veljači i rujnu, te smo došli do brojke od 10 organiziranih akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Osim toga, tijekom godine u više smo navrata prikupljali novčanu pomoć za razne slučajeve, a jednom našem članu pomogli smo u obnovi oštećenog stana nakon potresa u Zagrebu. U predbožićno vrijeme pokrenuli smo humanitarnu akciju za Kuću ljubavi koja se nalazi u zagrebačkom naselju Savica-Šanci. Kuća ljubavi je kuća za smještaj trudnica i nezbrinutih majki s novorođenčadi i djecom do tri godine. Najkraće rečeno, tamo se nalaze majke i djeca koja zbog raznoraznih životnih okolnosti nemaju kamo. Trenutno je to njihov jedini dom, a kako bismo im Božić i razdoblje koje slijedi barem malo uljepšali, kontaktirali smo Kuću ljubavi i saznali čega im sve nedostaje te smo pozvali sve naše članove na donacije potrepština i/ili novčanih sredstava. Akcija je imala velik odaziv te smo ih nekoliko dana prije Božića posjetili i iskrcali veliki kombi pun potrepština te im uručili ček na nešto više od 15 tisuća kuna novčanih sredstava. Ne treba ni spominjati koliko su bili zahvalni na tome, a nama je srce bilo puno.

I onda, kad smo pomislili da je 2020. ispucala sve loše adute koje je imala u rukavu, katastrofalan potres pogodio je 29. prosinca Sisak, Petrinju, Glinu i šire područje Banovine, a u njegovu jačinu mogli smo se i sami uvjeriti u Zagrebu. Vidjevši scene porušenih sela i gradova, nismo dvojili ni trenutka što nam je činiti. U kratkom roku organizirali smo se i jutro nakon potresa sjeli u automobile i s 30-ak ljudi krenuli na Banovinu u pomoć stradalima. Cijeli dan obilazili smo sela oko Gline i Petrinje i pomagali unesrećenim ljudima oko njihovih kuća, krovova, dimnjaka i što je već trebalo, ne pitajući tko je koje nacionalnosti, vjeroispovijesti ili za koga navija. Dan poslije ponovili smo isto, ovaj put s 10-ak ljudi, ali nećemo stati na tome. Ljudima na pogođenim područjima pomoć će biti potrebna i u idućim tjednima i mjesecima.

Što se financijskog stanja tiče, sve tekuće obaveze (a najviše se tiču naših prostorija) podmirujemo redovno te nemamo nikakvih dugovanja. Zahvaljujemo svim članovima koji svojim donacijama pomažu u radu Društva.

U 2021. godini očekuju nas novi izazovi, ciljeve smo postavili visoko, a s njihovom realizacijom krećemo odmah. Sve dosadašnje članove i one koji će to tek postati pozivamo da se već danas učlane u Društvo prijatelja Hajduka u Zagrebu i tako osiguraju svoju člansku iskaznicu za 2021. godinu. Također, pozivamo ih da se priključe projektu Za sva vrimena i tako se upišu u povijest voljenog Kluba.

Svim članovima DPH Zagreb i njihovim obiteljima želimo sretnu, mirnu i sigurnu novu 2021. godinu!

Vaš DPH Zagreb