DPH Zagreb – 70 nam je godina tek…

Za sva vrimena
Za sva vrimena
2. travnja 2019.
Ova hajka znači samo jedno…
18. lipnja 2019.

Neraskidiva veza Hajduka i „drugog najvećeg dalmatinskog grada“ traje gotovo od samih početaka splitskih „bijelih“. Riječ je o Zagrebu, dakako. Prema nekim procjenama broj Dalmatinaca na „privremenom boravku“ u metropoli penje se i do 150 tisuća čime se Zagreb svrstava u prvi red do Splita po broju dalmatinskih žitelja. S obzirom na to, i Hajdukova navijačka armija u Zagrebu jedna je od najbrojnijih.

Ako se malo vratimo u prošlost, vidjet ćemo kako je prvi organizirani odlazak navijača na gostovanje s voljenim klubom bio baš u Zagreb 1927. godine, na utakmicu s HAŠK-om. Dakle, prve bijele Hajdukove zastave zavijorile su se u gostima upravo na Maksimiru. Vjerojatno najveći igrač „bilih“ u povijesti, neponovljivi Bernard Bajdo Vukas, bio je rođeni Zagrepčanin, dečko s Trešnjevke. Najveći Zagrepčanin među Splićanima, a s druge strane najveći Splićanin među Zagrepčanima, kako je to lijepo opisao pokojni Ante Dorić. Najstarija navijačka skupina u Europi, splitska Torcida, začeta je upravo u Zagrebu, na inicijativu nekolicine zagrebačkih studenata, a rođena je na Starom placu na utakmici sa Zvezdom.

Među ove značajne nadnevke nekako se nenametljivo ugurao i 2. travnja 1949. koji je pomalo ostao u sjeni, ali je iznimno bitan za povijest splitskih Bijelih. Te proljetne subote skupina entuzijasta, redom dalmatinskih studenata, osnovala je Društvo prijatelja Hajduka u Zagrebu. Prvo takvo društvo u svijetu! Punih 50 godina održavali su živom ljubav prema Hajduku u metropoli, putovali na utakmice s „bilima“, radovali se i tugovali s njima, radili na omasovljenju članstva, uspješno organizirali Bile noći. Trajalo je to sve dok im „pulitika nije ušla u butigu kroz ponistru“ i dok „divlji nisu istjerali pitome“.

Gotovo 15 godina Društvo je „bolovalo“ i zatiralo sve najsvjetlije Hajdukove tradicije sramoteći tako njegovo časno ime. A onda, poput pravog Feniksa, DPH Zagreb je ustao iz pepela i u jesen 2013. krenuo na put oporavka, u svojevrsni povratak korijenima. Neki novi klinci su stupili na scenu, a pitomi su ponovno zamijenili divlje.

Vremena za Hajduk nikad nisu lagana. Nisu bila ni daleke ’49. pa se nije diglo ruke od kluba. Isto tako nisu lagana ni sad, niti će biti u budućnosti. Stoga je upravo sada, možda i više nego ikada prije, važno biti istinski navijač, a to se, između ostalog, dokazuje članstvom u klubu, ali također i sudjelovanjem u projektu otkupa dionica kojim ćemo osigurati da Hajduk ostane naš, klub svojih navijača, ZA SVA VRIMENA.

DPH Zagreb je i na tom planu pokazao put drugima i postao prvo Društvo prijatelja Hajduka koje je uplatilo puni iznos te osiguralo svoje mjesto u budućem tematskom parku na Poljudu.

Na dan našeg velikog jubileja možemo samo obećati da ćemo nastaviti još jače raditi za dobrobit Kluba i da ćemo biti dostojni njegova slavnog imena.

70 nam je godina tek…